Diş Eti Kanamalarını Hafife Almayın



Diş Eti Kanamaları 

Basit bir rahatsızlık olarak düşünülen diş eti kanaması, ağız sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar, halk arasında basit bir hastalık olarak bilindiği için yeterince önemsenmeyen diş eti kanamasının, çürük olmasa bile sağlam diş kayıplarına neden olabileceğine dikkati çekmekle beraber  diş eti kanamasının ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarına yol açmaması için kanamaya neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Ağız bakımının sağlıklı yapılmaması, gebelik dönemindeki hormonal değişiklikler, bazı damar hastalıkları ya da kalıtımsal nedenlerin diş eti kanamasına yol açarken, özellikle Kurban Bayramı ve hemen sonrasında etin sık tüketilmesi bu durumda dahada dikkat edilmesi gerekiyor.
Etin sık tüketilmesi de kanamaya yol açan etkenleri artırabilir. Kanama, kontrol altına alınmazsa iltihabi bir reaksiyona yol açarak, dişi tutan kemik dokusunu eritebilir. Böylece hiç çürük olmadığı halde dişte oynamalar başlayabilir. Kaybolan dokunun telafisi mümkün olmadığı için de sağlam diş kayıpları meydana gelebilir.

Diş Eti Kanaması Nasıl Durdurulur

Diş eti kanaması ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Bu hastalığın önlenmesi için kanamaya neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu etkenler diş taşı veya dokular olabilir. İltihabi reaksiyon oluşmuşsa iltihap, ilaç tedavisi ile kurutulmalıdır. Bunların yanı sıra fırçalama ihmal edilmemelidir. Tuzlu ılık su ile gargara yapmak da faydalıdır. Ağır durumlarda ise kanamaya yol açan etkenlerin ortadan kaldırılması için diş hekimine başvurmak gerekir.

Diş Eti Kanamasını Önlemek İçin Neler Yapılmalı:

  • Diş etlerinizi fluorürlü bir diş macunuyla günde en az iki kere veya mümkünse her yemekten sonra fırçalayın.
  • Günde en az bir kere diş ipliği kullanın.
  • Dişlerinizi iyi temizleyin; temizlediğinizi renk veren tabletlerle kontrol edin.
  • Yediklerinize dikkat edin. Aşırı rafine şeker içeren, özellikle de dişlerinize yapışan yiyeceklerden kaçının. Yeşil sebze ve elma gibi kaba maddeli yiyecekleri seçin.
  • Asiti almak için yemeğin sonunda ağzınıza peynir atın.
  • A ve C vitaminini eksik etmeyin. Bunlar kavun, brokoli, ıspanak, ciğer, güçlendirilmiş süt ürünleri, portakal, greyfurt, domates, patates ve yeşil biberde vardır.
  • Yılda iki kere dişlerinizi diş doktoruna temizletin.
Diş Eti Kanamalarını Hafife Almayın Diş Eti Kanamalarını Hafife Almayın Reviewed by sunwomens on 01:29:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.