Polen Alerjisinin Tedavisi

Polen Nedir

Polenler, aynı tür bitkileri döllemek için havaya salınan ve rüzgarla etrafa yayılan, değişik ağırlık ve çaplardaki küçük parçacıklardır. Polen alerjisinde en çok önem taşıyan polen türleri kızılağaç, fındık ağacı ve huş ağacı tarafından üretilmektedir. Bunlara ek olarak pelin, tüm çimen türleri, özellikle çayır otları ve meyve bahçesi gelmektedir. Küf mantarların üreme organları, polenin sebep olduğu rahatsızlıklara benzer rahatsızlıklar verebilir. Polen alerjisi, kişinin belli polen türlerinde bulanan bazı proteinlere alerjik tepki göstermesinden kaynaklanır. Polen alerjisi, tıpta mevsim alerjik rinit olarak veya halk dilinde saman nezlesi olarak adlandırılır.

Polen Alerjisi Belirtileri

Polen alerjisinde burun akmaya ve kaşınmaya başlar, burunda tıkanmalar olur ve kişi hapşırır. Gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişmeler olur. Polen sezonunda, bazılarında da astım görülür. Bu belirtiler hastanın çevresindeki kişiler tarafından çabucak gözlenebilirken, diğer tür rahatsızlıklar sadece hasta tarafından hissedilebilen belirtilerdir. Vücut bir bütün olarak tepki gösterir. Alerji olan kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder, konsantre ve öğrenme kabiliyetinde azalma olur. Sonuç olarak, hastalık bir çok kişinin iş ve okul durumlarını olumsuz olarak etkiler.

Polen Alerjisi Tedavisi

Polen alerjilerinde korunma yöntemlerinin dışında ilaç tedavisi mümkündür. Çoğunlukla saman nezlesi şeklinde ortaya çıkan bu reaksiyonlar için gerek göz gerekse burun için kullanılan gerek ağızdan alınan ilaçlar gerekse sprey şeklinde kullanılan ilaçlar vardır. Polen alerjisi olan kişilerde birde aşı tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi özellikle yaş küçüldükçe başarı oranı artan bir tedavidir. 4 yaşın üzerindeki hastalara uygulanan bir tedavidir. Uygun hasta seçimi yapılırsa bu tedavide yüzde 60-70′lere varan oranda başarı sağlanabilir. Hastalığın tamamen ortadan kalkması değil ilaç ihtiyacının ciddi bir şekilde azaltılması hedeflenmektedir.

Polen Alerjisinin Tedavisi Polen Alerjisinin Tedavisi Reviewed by sunwomens on 15:07:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.