Ayaktaki Kemik Çıkıntıları Nasıl Tedavi Ediliyor





Ayağın kapsayan kısımlarında beliren yani eklem yerlerinde ve parmaklarda parazit, deformite, ağrı ve şekil bozukluğuyla oluşan rahatsızlıklar, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hastalıklardır. ayak kemik çıkığı ingilizce “foot bone spurs” olarak bilinir, tıp dilinde Oteofit adı verilir. Yürüyüşümüzle vücut denge kombinasyonuna uygun olmayan ayakkabı tercihlerile rahatsızlık daha da ileri boyutlarda hastalık aşamasına kadar ilerleme gösterebilmektedir. Bu rahatsızlık genelde yüksek topuklu ve ucu sivri ayakkabıları tercih etmeleri nedeniyle en çok kadınları tehdit ediyor. Kadın erkek farketmeksizin burada sağ ve sol ayaklarımızın aynı kalıblardan çıkan ayakkabılara uygun yapıda olmadığını, sağ ayak ile, sol ayak arasında farklar olduğunu bilmemiz gerekir, örneğin sağ elini daha iyi kullanabilenlerin sağ ayağı sol ayağına oranla daha gelişmiştir, bu yüzden kendi ayak ölçülerimize göre üretilmiş ayakkabı almaya dikkat etmemizde oldukça fayda var.
Kadınlar Çiçektir
sunwomens.blogspot olarak yaptığımız araştırmalarda açığa çıkan sonuç olarak bu rahatsızlık genellikle 40-50 yaş grubunu etkisi altına  almakta. Bu problemin tek köklü tedavi seçeneği, ameliyat. Cerrahi operasyonlarda başarı oranı ise oldukça yüksek oranlarda seyrediyor.
Ayak başparmağındaki kemik çıkıntısı, sıklıkla ağrı ve şekil bozukluğuyla kendini gösteriyor. Yürürken güçlük çekilmesi, istenilen her ayakkabının giyilememesi veya giyildiğinde ayaklarda rahatsızlık yaşanması ayak başparmağındaki kemik çıkıntılarında sıkça karşılaşılan sorunlar. Doğuştan veya genç yaşta da görülebilen bu deformite, genellikle 40-50 yaş grubunu etkisi altına alıyor. Kadınlarda erkeklere oranla 5 kat daha fazla görülüyor. Parmaklardaki deformitenin kadınlarda daha fazla görülmesinde birkaç faktörün etkili olduğunu belirterek, bu etkenleri şöyle sıralıyabiliriz; En önemli sebebi, kadınların yüksek topuklu ve ucu sivrilen ayakkabıları tercih etmeleri. Hamilelik döneminde hormonal dengelerin değişmesi nedeniyle, ayak kemikleri arasındaki bağların gevşemesi de en sık suçlanan faktörlerden. Düztabanlık veya kas yapısındaki bozukluklar gibi ayağın kendisinden kaynaklanan sorunlar, serebral paralsi veya felç gibi nörolojik hastalıklar da bu deformiteye yol açabiliyor.
Deformitenin gelişmesinde, her iki cinsiyette ailesel öykünün de büyük rol oynadığı gözlemlenmekte, öyle ki, ailesinde kemik deformitesi olan her 100 kişiden 60-70′inde bu sorunun geliştiğini görülüyor. Zaman zaman şiddetli ağrılarla seyrederek yaşam kalitesini bozan başparmaklardaki bu kemik çıkıntıları, operasyonla tümüyle ortadan kaldırılabiliyor. Ancak operasyondan başarılı sonuç alınabilmesi için zaman kaybetmeden doktora başvurmakta fayda var.
Başparmaktaki kemik çıkıntılarının tedavisinde öncelikle ağrıyı dindirmek hedeflenmektedir, bunun için de ağrı kesicilerden yararlanılır,Bazı durumlarda İlaç tedavisi tek başına yeterli gelmemektedir, burada dikkat edilmesi gereken noktaları da şöyle sıralayabiliriz;
– kendi ayak ölçülerimize göre üretilmiş ayakkabı almak
– Kadınların öncelikle yüksek topuklu ve ucu sivrilen ayakkabı giyme alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerekiyor.
– Başparmakta çıkıntı başladığı zaman ağrıyı dindirmek için rahat ayakkabılar giyilmeli
– Geceleri de parmaklara ağrıları azaltan silikon makaralar takviye etmeli.
– Uzun süre ayakta durmaktan kaçınmakta da yarar var.
– Ayağın iç tarafına monte edilen ateller de etkili oluyor.
Önemli Bilgi :
Yapılan çalışmalara göre, ağrıların giderilmesinde etkili olan bu yöntemler deformitenin önlenmesinde pek yarar sağlayamıyor. Hasta ağrıyı artık her gün çekmeye başlamışsa, bu durumda cerrahi müdahale öneriliyor.

Ayak Kemik Çıkıntısı Tedavisi

 Ayak başparmağındaki kemik çıkıntıları, günümüzde yaklaşık bir saat süren bir operasyonla tümüyle ortadan kaldırılabiliyor. Deformiteye uygun ameliyat yapıldığı takdirde sorunun tekrarlama riski yüzde 1 gibi çok düşük bir düzeyde seyrediyor. Operasyon lokal ya da genel anestezi altında yapılıyor. Ayrıca hastanın tercihi doğrultusunda bel bölgesinden aşağısının uyuşmasını hedefleyen spinal anesteziye de başvurulabiliyor. Operasyonda hangi yönteme başvurulacağı ise kemik çıkıntısının şiddetine ve şekline göre belirleniyor.
Günümüzde kullanılan teknikler kısaca şöyledir:
Kemik çıkıntısının birçok tipi var. Öncelikle bu çıkıntının eklemden mi yoksa, kemikten mi kaynaklandığını tespit etmemiz gerekiyor. En sık, parmakla tarak kemiğinin eklem yaptığı bölgede kaynaklanan sorunlara operasyon uyguluyoruz. Tarak kemiğinin eklem bölgesine yakın kısmına 3-4 cm’lik küçük bir kesi yapıyor ve kemiği kaydırarak düzgün hale getiriyoruz. Bu arada kaydırılan kısmı ana kemik bölgesine bir adet vidayla tutturuyoruz. Kullandığımız bu vida vücutta kalıyor. Ancak yeni geliştirilen teknikler sayesinde hasta artık ayağındaki vidayı hiçbir zaman hissetmiyor. Tarak kemiğindeki sorunlarda da, yine bu bölge üzerinde uygulanan işlemlerle sorunun çözüm yoluna gidiliyor. Eğer sorun ayak bileğine yakın bölgedeyse, tarak kemiği başlangıç yerinde düzeltme yapıldıktan sonra tıraşlanma işlemi gerçekleştiriliyor. Bu tip ameliyatta hastanın rahat bir şekilde yürümesini sağlamak için ayağa alçı tedavisi de uyguluyoruz.”
Ayak başparmağındaki deformiteler iki ayakta da görülebiliyor. Dolayısıyla yine hastanın tercihine bağlı olarak aynı operasyonda her iki ayağa da müdahale edilebiliyor.
 

Ayak Kemik Çıkıntılarının Çözümünde Blok Engeli

Çok değil, bundan bir iki yıl öncesine dek, hastalar en sık operasyon sonrasında gelişen şiddetli ağrılardan yakınıyorlardı. Blok tekniği ile bu tür rahatsızlıklar otadan kaldırılabilmekte, blok tekniği operasyon öncesinde ayağın değişik bölgelerine yaptığımız lokal anestezik etkiye sahip iğnelerin enjekte edilmesi esasına dayanıyor. Böylelikle hastalar operasyon sonrasında hiçbir ağrı çekmiyor, hatta pansumanlarını görünceye dek ameliyat olduklarına bile inanamıyorlar. Ayrıca verilen ağrı kesiciler de ağrının dindirilmesinde oldukça etkili oluyor. Bu sayede hastalar ameliyat sonrasını oldukça rahat geçiriyorlar. Hastaların çoğu operasyonun ardından ertesi günü ayağa kalkıp yürüyebiliyor.
Ancak hastalığın şiddeti ve ameliyatın tipine göre bazı hastalara alçı tedavisi de uygulanabiliyor. Bu durumda alçının 4 hafta süreyle ayakta kalması gerekiyor. Alçıya topuk takıldığı için bu hastalar da operasyon sonrasında hemen yürüyebiliyor ve günlük işlerini yerine getirebiliyorlar. Masa başında çalışanlar, 4-10 gün içinde işlerinin başına dönebiliyor. Dört haftanın sonunda alçı çıkartılıyor, fakat ayakta şişlik oluşacağı için hastanın normal bir ayakkabı giyebilmesi yaklaşık 3 aylık bir süre alıyor.

Ayak Kemik Çıkığı Tedavi Yaşı

 Ayak baş parmağınızdaki kemik çıkıntı yapmışsa, doktora başvurmakta gecikmeyin, ayak başparmağındaki kemikte oluşan deformite tedavi edilmezse, eklemde bozukluklar ve artan düzeyde kireçlenme gelişiyor. Ayrıca diğer parmakların şekli de zamanla bozulmaya başlıyor. Tedavide geç kalındığında kireçlenme nedeniyle zamanla eklem hareketlerinde büyük kayıplar oluşabilmekte böyle durumlarda deformite düzeltibilinirse de, eklem hareket kaybına karşı yapabilecek çok fazla bir önlem yok. Bunun sonucunda da hasta sıçrama veya merdiven inip çıkma gibi parmak ucunda yükselmeyi gerektiren hareketlerde zorluk çekebiliyor. Dolayısıyla deformitelerde erken tedavi, ayak sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

AYAKKABI ALIRKEN

 – Ayağınızın şekline uyan, ayak ölçülerinize özel ayakkabıları üreten firmaları tercih edin.
– Yüksek topuklu, dar kalıplı ve ucu sivri ayakkabılardan kaçının.
– En uzun parmak ile ayakkabı ucu arasında bir santim boşluk olmasına dikkat edin.
– Ayakkabıyı giydikten sonra mutlaka yürüyerek deneyin.
– Çok sıkı ayakkabıları, zamanla ayağınıza alışır düşüncesiyle almayın.
Ayaktaki Kemik Çıkıntıları Nasıl Tedavi Ediliyor Ayaktaki Kemik Çıkıntıları Nasıl Tedavi Ediliyor Reviewed by sunwomens on 01:50:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.