Tırnak Batması

Konu başlığımız özellikle kadınların yakından ilgilenmesini gerekli kılan bir konu, tırnak kesiminde dikkat edilecek birkaç önemli nokta ile tırnak batması sorununun önüne geçilebilir.
Küçük bir sorun olarak başlayan, ancak tedavi edilmediğinde cerrahi müdahaleye kadar gidebilen tırnak batmalarına günlük hayatta yapılan bazı hatalar da neden olmaktadır.
Ağrı, şişlik ve ikincil enfeksiyon gibi tablolara yol açabilen tırnak batması, en sık ayak birinci parmak tırnaklarında görülür.
Genetik eğilim, aşırı terleme, terlemeyi artıran faktörler, sentetik, solumayan ayakkabılar, dar ve darbe oluşturan ayakkabılar tırnak batmasının en sık rastlanan nedenidirler. Kadınlarda topuklu ve sivri burunlu, erkeklerde sert ve sivri burunlu ayakkabılar ile yapılan uzun yürüyüşler ve spor, tırnakların yanlış kesilmesi, tırnakların düz yerine  [ U ] şeklinde, içe doğru kesilmesi, yan kenarlarının testere şeklinde düzensiz kesilmesi, kısa kesilmesi, tırnak kenarlarının koparılması gibi nedenlerin tırnak batmasına yol açabilir.

Tırnak Batmasının Tedavisi


Kısa süreli vakıalarda, öncelikle bölgesel kurutucular, antibiyotikli kremler, gerektiğinde ağızdan antibiyotik gibi ilaçla tedavi yöntemleri gerektiriyor. Bazı tırnak mantarı olgularında da tırnakta batma olabiliyor. Bu durum farklı ilaç kullanımı gerektirebiliyor. Bu tedavilerle yanıt alınamadığında, oluşan rahatsızlığın boyutuna göre, kimyasal koterizasyon, elektrokoterizasyon, krioterapi, tırnak yatağı cerrahisi  uygulanabilir. Uzun süreli vakalarda cerrahi yöntemler öncelikle tercih ediliyor.

Tırnak Batmasını Engellemek İçin Yapılması Gerekenler :

– Ayağı sıkmayan, darbe oluşturmayan, alçak topuklu, olabildiğince yumuşak, hava döngüsüne izin veren malzemelerden, kendi ayak ve bilek ölçülerimize göre tasarlanarak üretilmiş ayakkabılar seçilmeli. 
– Tırnak uçları düz, yan kenarlara aşırı girmeden, hafifçe ovalleştirerek kesilmeli. Bu yolla yan kenarların düzensizleşmesine izin verilmemeli.
-Tırnak kenarları kesinlikle koparılmamalı. 
– Sentetik olmayan, hava döngüsüne izin veren pamuklu çorap giyilmeli. 
– Ayak yıkandıktan ve uzun su içi aktivitelerden sonra iyi kurulanmalı. 
– Temiz , steril şartlarda pedikür uygulanmalı.
– Tırnak çevresinde hafif bir kızarma, hassasiyet olduğunda, basit bir nemlendirici kullanılmalı. 
– Yakınmalar artınca bir deri hastalıkları uzmanı ile görüşülmeli.
Reviewed by sunwomens on 01:28:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.