Vajinismus Nedir,Vajinismus Sebepleri,Vajinismus Türleri

vajinismus nedir ile ilgili görsel sonucu

Vajinismus Nedir
Türkiyedeki kadınların en büyük cinsel problemlerinden olan vajinismus, ülkemizde her 10 kadından 1’inde görülmektedir. Vajinismus nedir sorusunun cevabı, vajinayı çevreleyen kasların istem dışı kasılması sonucunda cinsel birleşmenin gerçekleşememesi ya da ağrılı bir cinsel ilişki gerçekleşmesi olarak verilebilir. Vajinismus fiziksel bir engel değildir, psikolojik bir cinsel işlev bozukluğudur. Kadının endişelerinden, kaygı ve korkularından dolayı cinsel ilişkiye istem dışı olarak girememesidir. Vajinusmus olarak adlandırılan pelvis kaslarının kasılması sadece cinsel birleşme durumunda değil, jinekolojik muayene ve vajinaya tampon yerleştirilmesi gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Vajinismus nedir kaba haliyle bu şekilde açıklanabilir.

Vajinismus Sebepleri

Vajinismus’un birçok psikolojik ve doğal sebebi vardır. Ülkemizde cinselliğin tabu olması, yeterince cinsel eğitim verilmemesi kadınlarda cinsellik konusunda korku ve endişeye sebep olmaktadır. Bu korku ve endişeye sahip kadınlar partnerleriyle ilişkiye girmek isteseler de acı çekme endişesi sonucunda pelvis kaslarının kasılması cinsel birleşmenin gerçekleşmemesine sebep olabilir. Vajinismusa neden olan en kötü psikolojik sebep geçmişteki taciz ya da tecavüz hikayeleridir. Vajinismusun genellikle psikolojik kaynaklı bir rahatsızlık olmasına karşılık %10 gibi küçük bir oranda anatomik (yapısal)  sebeplerden kaynaklı olabilmektedir. Vajinismus tedavi yöntemleri açısından sebebinin bilinmesi önemlidir. Vajinismusun anatomik nedenleri;
  • Vajinada yapısal problemler, vajinal septum ve kızlık zarındaki anatomik bozukluk gibi organik anatomik problemler.
  • Vajinal mantarlar ve vajinitler.
  • Pelvik İnflamatuar Hastalık.
  • Bartholin Absesi Kisti.
  • Vulvar Vestibulit Sendrom.

Vajinismus Türleri

vajinismus egzersizleri
vajinismus egzersizleri
  • Birincil (primer) vajinismus: Cinsel ilişki kesinlikle gerçekleşmez. Bir kez bile cinsel ilişki olmamıştır.
  • İkincil (sekonder) vajinismus: Daha önceki cinsel ilişki esnasında geçirilen genital travma sonrasında görülen vajinismustur.

Vajinismus Belirtileri

Vajinismus belirtileri nin en temel olanı, cinsel ilişki sırasında kadının istem dışı panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Bilinci açık olmasına rağmen kadın kontrolü kaybeder. İstiyorum ama olmuyor, elimde değil gibi cümleler sürekli tekrarlanır.
  • Cinsel birleşmenin sancılı ya da ağrılı olması. Aynı şekilde cinsel haz uyarıcı maddelerin vajinaya girişinin ağrılı ve sancılı olması.
  • Çiftin rahatsız ya da imkansız penis – vajina birleşmesi yaşaması.
  • Cinsel birleşme esnasında gerginlik, batma, yanma hissi yaşanması.
  • Nedeni belirlenemeyen cinsel ağrılar.
  • Jinekolojik muayene esnasında kasılma, zorlanma ve izin vermeme.
  • Cinsel ilişki esnasında kaçmaya çalışma, partneri itme, bacakları kapatma.
  • Vücudun değişik kas gruplarında ilişki esnasında spazmların yaşanması.
  • Acı ve ağrıdan kaynaklanan cinsel isteksizlik ve seksten kaçma.
  • Cinsel ilişkinin ağrılı geçeceğine dağir yaşanan youğun korku.
Vajinismus belirtileri beden ve zihin tarafında gönderilen sağlıksız mesajların vajinadaki pelvis kasları tarafından algılanması ve refleks olarak kasılması ile ortaya çıkar. Ön sevişme sırasında her şey sağlıklı ilerlerken penisin vajinaya gireceği düşüncesinin oluşması ile vajinismus kasılmaları olur. Bu durum birçok kadın için kötü bir süpriz olur.

vajinismus nedir ile ilgili görsel sonucu

Vajinismus Tedavi Yöntemleri

Vajinismus teşhisi kesin olarak konulduktan sonra tedavi psikolog veya uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilir. Sebebi çoğunlukla psikolojik olduğu için standart  vajinismus tedavi yöntemleri bulunmamaktadır. Psikolog ya da doktor tarafından kişiye özel tedavi yöntemleri uygulanır veya kişiye özel vajinismus egzersizleri yapılmaktadır. Psikolojik olmayan ve yapısal bozukluk nedeni ile cinsel ilişki imkanı vermeyen vajinismus problemlerinde cerrahi müdahale gereksinimi duyulabilir. Bu nedenle vajinismus problemi yaşayan kadınlar yapısal bir bozukluk olup olmadığının saptanması amacıyla jinekolog tarafından muayene edilmelidir.
Vajinismus genellikle psikolojik sebeplerden kaynaklandığından %90 zihinsel iyileşme teknikleri ile tedavi edilir. Bilişsel tedavide kişiye cinsel ilişki ve genital organları hakkında açıklayıcı bilgiler verilir. Hastaya vajinadaki PC kasları  üzerinde denetim sağlanması öğretilir ve hasta vajinismus egzersizleri (Kegel egzersizleri)  hakkında bilgilendirilir. Bu program hastayla eş zamanlı olarak erkek eşlere de uygulanır. Burdaki amaç erkeklerin bilgi eksikliğinin giderilmesi ve erkekten kaynaklı sebeplerin ortadan kaldırılmasıdır. Erkeklerdeki ürolojik sebeplerin vajinismusa sebep olması nedeniyle erkek eşlerle görüşme önemlidir. Tedavi yöntemleri hastalara göre farklılıklar gösterse de sık kullanılan baz tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir;
  • Sadece bilgilendirme yöntemi.
  • Hipnoz ve telkin tedavileri.
  • Hastanın çocukluğu ve ebeveyinleriyle ilişkilerini kapsayan dinamik tedavi.
  • Davranışsal tedaviler.
  • Kişiye özel uygulanan karma tedavi yöntemleri.
vajinaya ilk giriş nasıl olmalı ile ilgili görsel sonucu

Vajinismus Egzersizleri

Vajinismus hastalığı konusunda profesyonel destek alınması oldukça önemlidir. Profesyonel destek dışında da aşağıdaki vajinismus egzersizleri tedavide faydalı olacaktır.
  • Rahatlama ve nefes egzersizi: Derin ve düzenli nefes alıp verilerek kişinin psikolojik olarak rahatlaması hedeflenir.
  • Ayna egzersizi: Nefes egzersizi sonrasında kişinin genital organını daha iyi tanıması amacıyla bir ayna karşısında vajinasını incelemesidir. Parmaklar yardımıyla vajina iç kısımlarına kadar iyice incelenir.
  • Genital masaj ve dokunma: Ayna ile incelenen vajina üzerine hafif masaj yapılır. Dış bölgeden başlanarak vajinanın iç kısımlarına doğru masaj devam eder ve alınan hazza odaklanılır. Daha sonra bu masjın partner tarafından yapılması istenebilir.
  • Kegel egzersizi: Vajinadaki kasları kasıp gevşeterek yapılan egzersizdir. Doğru kasları çalıştırmanız önemli olduğundan vajina kaslarının yerleri bilinmelidir. İdrarı tutmaya çalışarak hangi kas gruplarının çalıştığını gözlemleyebilirsiniz. İdrarın tutulması esnasındaki kas gruplar doğru kaslardır.
  • Parmak egzersizi: Yukarıdaki 4 egzersiz yapıldıktan sonra parmak egzersizine geçilebilir. Parmak egzersizi yapılırken yatar pozisyonda olunmalı ve bacaklar iyice açılmalı. Daha sonra serçe parmak yavaşçe vajinaya itilmeli. Serçe parmağı içeri girdikten sonra işaret parmağı aynı şekilde içeri itilmeli. İşaret parmağından sonra iki parmak üst üste bitişik bir şekilde aynı işlem yapılır. Aynı yöntem daha sonra partnerle uygulanabilir.
Vajinismus Nedir,Vajinismus Sebepleri,Vajinismus Türleri Vajinismus Nedir,Vajinismus Sebepleri,Vajinismus Türleri Reviewed by sunwomens on 10:02:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.