Hemoroidektomi Ameliyatı

Hemoroidektomi Ameliyatı

Hemoroidektomi Ameliyatı
Hemoroidler makattaki normal damarsal yapıların şişmiş halidir. Hem damarların şişmesi, hem de bu damarları destekleyen çevre dokunun zayıflaması sonucu oluşurlar. Bir kısım venler kalın barsağın (rektum) içinde, bir kısım venler de anüs çevresindeki deri altındadır. Bunlara iç ve dış hemoroid denir.
Hemoroidlerin Oluşma Nedenleri
Aşırı ıkınma, tuvalette uzun süreli oturma, gebelik, obezite, karaciğer hastalığı
Hemoroid Semptomları
Kanama: Tuvalet kağıdında ya da klozet ya da tuvalet taşında kan görme
Hemoroid sarkması: Üzüm tanesi gibi makattan dışarı doğru sarkma
Bu tür hemoroid ağrılı ve kaşıntılı olabilir. Hemoroidler makattan dışarı çıkıp elle tekrar itilebileceği gibi bazen de şişer ve içeri itilemez. Hatta bazen tüm makat çevresinde bir kaç hemoroid paketi dışarı sarkmış olabilir.
Trombüs (kan oturması):
Hemoroidin içinde kan pıhtısı oluşabilir. Bu şekilde olduğunda hemoroid paketi büyük ve ağrılıdır. Makatın kenarında ağrılı bir şişlik ele gelir. Bu ağrılı şişlik kaşımayla, ıkınmayla ya da tuvalet kağıdının sürtmesiyle kanayabilir.
Kaşınma: Hemoroidal çıkıntılar arasındaki dışkı parçacıklarını tam temizleyememek kaşıntı oluşturabilir. Tam tersine makatı temizlemeye çalışırken hemoroidal çıkıntıyı hırpalama sonucunda oluşan akıntı da kaşınmaya yol açabilir.
Hemoroid Problemleri Ne Sıklıkta Görülür?
Hem kadınlarda hem de erkeklerde hemoroidal sorunlar çok sıktır. En sık neden kabızlıktır. Çevremizdeki kişilerin hemen yarısında 50 yaşına kadar en az bir kez hemoroid sorunu olmuştur. Çoğu kişide zaman zaman hemoroid kanaması olur, ama genellikle çok fazla ve ciddi değildir. Kadınlarda hamilelikte bebeğin baskısıyla ve kabızlık sonucu sorun başlayabilir.
Hemoroid Sınıflandırması
Hemoroidler iç ve dış hemoroid olarak ikiye ayrılır. İç hemoroidler de ayrıca 4 tiptir:
• Birinci derece – yalnızca kanama
• İkinci derece – makattan dışarı çıkar, kendi kendine içeri girer
• Üçüncü derece – makattan dışarı çıkar, ancak içeri itmeyle girer
• Dördüncü derece – Tamamen dışarıdadır, itmekle de içeri girmez
Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?
Makattan kanamanız olduğunda doktora gitmelisiniz. Bu şekilde kanamanızın hemoroid nedeniyle mi, yoksa barsağın içindeki başka bir nedenle mi olduğuna doktorunuz karar verecektir. Bunu anlayabilmek için muayeneden başka, anoskop denilen bir aletle makatınızın içi incelenir, gerekirse kalın barsağın son 25-30 cm.nin görülebilmesi için rektoskopi denilen yöntem kullanılabilir. Ya da sigmoidoskopi ya da kolonoskopi ile barsağınızın daha çok bölümünün içi incelebilir. Doktorunuz ayrıca barsaklarınızı görüntülemek için bilgisayarlı tomografi ya da bilgisayarlı tomografi ile birlikte radyolojik olarak yapılan kolonoskopi isteyebilir. Bu her zaman yapılan kolonoskopiden daha az zahmetli bir işlemdir ve tarama yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Kanamanız olmasa da makatta içeri girip çıkan bir kitle varsa yine doktorunuza gitmelisiniz. Bunun hemoroid olup olmadığına doktorunuz karar vermelidir.
Hemoroidi olan ve ara sıra kanaması olan hastalarda kalın barsağın son kısmının (rektum ve anüs) kanserlerinin tanısında gecikmeler olabilmektedir. Hemoroid hastalığı kansere yol açmaz; ancak hastalar “nasılsa uzun zamandır hemoroidim var, bu sefer de ondan kanama oluyordur” diyerek doktora gitmezse, o bölgede oluşabilen kanserler gözden kaçabilir. Bu nedenle kanamanız olduğunda mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
Tedavi
Kabız kalmamak gereklidir. Bunun için posalı diyet gerekir. Taze meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı ekmek ve gevrekler yenmeli, günde en az 6-8 bardak su içmelidir. Tuvalet temizliğinde yumuşak, nemli tuvalet kağıdı ya da ıslak mendil kullanmalı, hemoroidler tahriş edilmemelidir. Gerekirse, zorlayarak temizlemektense, suyla yıkama, duş ya da banyo yapılabilir. Yıkamadan sonra makatı yumuşak bir bez ya da tuvalet kağıdıyla kurulayın. Hemoroidin tipine ve derecesine göre tedavi seçenekleri değişir.
1. ve 2. derece hemororidlerde tedavi:
– Diyet
– Oturma banyosu (günde 4-5 kez sıcak su banyosu)
– Ağrı kesici ve inflamasyon giderici fitil ve kremler
– Skleroterapi (hemoroidin içine ince iğneyle ilaç verilerek kurutma)
– Bant ligasyonu (Hemoroidin köküne lastik bant konulur, hemoroid pakesi sonradan kuruyup düşer)
Doktorunuz size diyetle ilgili önerilerde bulunacak, ayrıca hemoroidinizin cerrahi tedavi gerektirip gerektirmediğini söyleyecektir. Genellikle 1. ve 2. derece hemoroitlerde cerrahi tedavi gerekmez. Bunlarda diyetle yatışma olmazsa skleroterapi ve bant ligasyonu yapılır.
3. ve 4. derece hemoroidlerde tedavi:
– Cerrahi tedavi
– Diyet, oturma banyosu
Cerrahi Tedavi Seçenekleri
Hemoroid ameliyatları günümüzde gelişen teknolojiyle son derece konforlu bir şekilde yapılmaktadır. Ameliyattan sonra eskiden olduğu gibi korkutucu ağrılı günler olmamakta, hasta isterse aynı gün, isterse bir gece hastanede kaldıktan sonra evine gidebilmektedir. Hastalar bir kaç gün içinde çalışmaya başlayabilmektedir. Anestezi uzmanlarımız hastaya uygun genel ya da spinal (belden) anestezi uygulamaktadırlar.
Ameliyat tipleri:
 Açık hemoroidektomi
 Kapalı hemoroidektomi
 Stapler hemoroidektomi (dikişsiz, içten zımbalı, Longo)
 Damar mühürleyici cihazlarla dikişsiz hemoroidektomi
Hemoroid Ameliyatlarında Yenilikler
Ağrının çok az ve yara iyileşmesinin oldukça hızlı sonuçlandığı yeni teknikler kullanıldığında hem hastanın evde bakım süreci kısalmakta, hem de hasta işine erken dönebilmektedir. Bu teknikler:
Stapler hemoroidektomi (Longo): Dikişler içten, stapler denilen dikiş atmayı kolaylaştırıcı bir cihazla konulur. Hemoroidlerin olduğu dış bölgede dikiş yoktur. Ameliyat sonrası ağrıyı çok azaltır.
Dikişşsiz hemoroidektomi: Dikiş olmadan damar mühürleyici cihazlarla yapılan hemoroid cerrahisinde ağrı azdır, iyileşme hızlıdır. Hangi ameliyatın yapılacağına doktorunuz, sizi muayene ettikten sonra, hastalığınızın durumuna göre karar verecektir.
Hemoroidektomi Ameliyatı Hemoroidektomi Ameliyatı Reviewed by sunwomens on 13:41:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.