Boğaz Kaşıntısı Neden Olur?



Boğazda kaşıntı söz konusu olması ekseri küçük sorunların bir belirtisidir. Ciddi bir rahatsızlığı işaret etmeyen boğaz kaşıntısının nedenleri bakın nelerdir.

Mütenevvi nedenlerden dolayı meydana gelen boğaz kaşıntısı sorunu sizi korkutmasın. Tedavisi kolay ve basit sorunların bir belirtisi olarak husule gelen boğaz kaşıntısı, geçici bir sorundur. Fakat sürekli boğaz kaşıntısı olması kişiye rahatsızlık verir ve can sıkar. Günlük işlerde dikkat dağınıklığına, ağrıya ve boğazda tahrişe sebep olabilir. İşte boğaz kaşıntısının sebepleri ve önleme yolları.
Boğazın yüzeyleri mukus dokusuyla ve sinir hücrelerinin uç noktalarıyla kaplıdır. Bu sinir uçları yiyecekler, hava, virüsler ya da alerjik reaksiyonlarla tahriş olabilir. Mukusun normalde boğazı nemlendirmesi ve yiyeceklerin kolayca geçmesini sağlaması gerekir. Ama bazen mukus kuruyabilir ve boğaz kaşınabilir. Bu genelde bir enfeksiyon veya dehidrasyon (vücudun susuz kalması) sebebiyle meydana gelir.
Bazı durumlarda da vücut çok fazla mukus üretir, boğazı fazla nemlendirerek, yine kaşıntıya neden olabilir. Boğaz kaşıntısının nedenleri şunlardır:
Dehidrasyon (Vücudun Susuz Kalması)
Boğaz kaşıntısının muhtemelen en yaygın sebebi dehidrasyondur. Yani vücudun susuz kalması. Boğaz kuruduğunda ve hassas dokuyu korumak için yeterince mukus üretilmediğinde ortaya çıkar.
Genellikle su içmek yardımcı olur. Ama işe yaramazsa, doktorunuza danışmalısınız. Sürekli hâle gelen dehidrasyon daha ciddi bir tıbbi sorunun belirtisi olabilir. Bu sorunlardan bazıları şeker hastalığı ve viral bir enfeksiyondur.
Beslenme, İlaçlar ve Yaşam Tarzı
Yeterince su içmemeye ek olarak, bazı yiyecek ve içecekler boğaz kaşıntısına neden olabilir. Kafein vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Bu yüzden çok fazla kahve ve çay tüketiyorsanız boğazdaki kaşıntının nedeni bu olabilir. Bazı antidepresanlar ve ilaçlar da boğazda kaşıntıya sebep olabilir. Bunun için ilaç prospektüslerini dikkatlice okuyun. Sigara içmek de boğazı tahriş ederek kaşıntıya sebep olabilir.
Bu alışkanlıklarınızı değiştirerek ve alternatif ilaçlar konusunda doktorunuzdan yardım alarak boğazda kaşıntı derdinden kurtulabilirsiniz.
Boğazın Aşırı Kullanımı
Boğazı gün boyunca aşırı kullanmak, kurumaya ve kaşıntıya neden olur. Çok fazla konuşanlarda ya da öksürenlerde, sesli ve yanlış şekilde şarkı söyleyenlerde, bağıranlarda ya da horlayanlarda görülür. Ayrıca bir hastalık sonucu ağzından nefes almak zorunda kalanlarda veya öksürenlerde oluşur.
Enfeksiyonlar
Boğazınızda bir enfeksiyon oluşması mümkündür. Genellikle bademciklerde meydana gelir ve onların tahriş olmasına neden olur. Boğaz enfeksiyonları antibiyotik veya antiseptiklerle tedavi edilebilir. Küçük boğaz enfeksiyonları tuzlu suyla gargara yapıldığında geçebilir. Eğer sürekli boğazınız kaşınıyorsa tuzlu suyla düzenli olarak gargara yaparak, ağız hijyenini de sağlamış olursunuz. Çünkü tuz bakteri ve mikropları yok eder.
Enfeksiyonu önlemek için dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı ve yemeklerinizi düzgünce pişirmeyi unutmayın.
Alerjiler
Alerjik reaksiyonlar boğazın kaşınmasına sebep olabilir. Bu bahar alerjisi de olabilir, yediğiniz bir şeyden de kaynaklanabilir. Eğer sürekli boğaz kaşıntısı çekiyorsanız, hangi yiyecekleri yediğinizde nasıl hissettiğinizi yazdığınız bir defter tutun. Bu, boğaz kaşıntısına sebep olan durumları öğrenmenizi sağlayabilir.
Psikolojik Nedenler
Boğaz kaşıntısına eşlik eden boğaz temizleme ve öksürme sinir bozucu bir alışkanlık hâline gelebilir. Bazen boğaz kaşıntısı psikosomatik olabilir, yani buna sebep olan hiçbir dış faktör yoktur. Böyle bir bozukluk genelde boğaz tahrişine neden olan gerçek bir olaydan sonra meydana gelir. Boğazda gıdıklanma hissi ise rahatsız edici sosyal bir duruma sinirlerin tepki vermesi olabilir. Eğer bu problem varsa meditasyon ve diğer rahatlatıcı yöntemleri deneyebilirsiniz. Bu alışkanlığı yenmek zaman isteyebilir. Eğer durum ciddiyse bir psikoloğa görünebilirsiniz.
Boğaz Kaşıntısı Neden Olur? Boğaz Kaşıntısı Neden Olur? Reviewed by sunwomens on 14:49:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.