Sinüzit Nedir

 Sinüzit Nedir
sinüzit nedir

sinüzit nedir

Yüzün iç kısmını ve burnun iç yapısını oluşturan kemiklerin hava boşluklarına sinüs denir. Burnun her iki yanında toplam 4 tane sinüs vardır. Sinüslerin hepsinde burun içine açılan delikler vardır. Sinüslerin solunan havayı akciğerlere gitmeden önce ısıtmak, sesin tınısını ayarlamak ve solunan havayı nemlendirmek gibi görevleri vardır. Sinüslerin hava geçişini sağlamak amacıyla burna açılan ağızları vardır.Sinüzit nedir sorusunun cevabı kabaca şu şekide verilebilir; Çeşitli nedenlerle bu ağızlarda tıkanıklık olduğunda hava geçişi sağlanmaz ve sinüslerde mikrop üremeye başlar. Bu mikroplar sinüslerin iltahaplanmasına sebep olur. Bu duruma sinüzit denir.

Sinüzit Neden Olur

Tedavi edilmeyen uzun süreli nezle sonrası, alerjik nedenlerden burun etlerinin ve burun iç mukozasının şişmesi ve bazı yapısal nedenlerden dolayı sinüslere hava akışı kesilir ve sinüzit oluşur.

Sinüzit Nasıl Anlaşılır

Sinüzitin anlaşılması için sinüzit belirtileri bilinmeli. Bu belirtiler görüldüğünde bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalı. Tanı konmak için hasta şikayetleri dinlenir. Burun akıntısının rengi konusunda bilgi alınır. Baş ağrısının ne sıklıkla ve ne kadar süreli olduğu öğrenilir. Doktor tarafından boğaz, burun, ağız ve kulak muayenesi yapılır. gerekli görülürse sinüslerin röntgen filmi çekilir. Bunlar akut sinüzit teşhisinde kullanılır. Kronik sinüzit teşhisi için bilgisayarlı tomografi ve endoskopi yardımıyla burun incelenir.

sinüzit nedir ile ilgili görsel sonucu

Sinüzit Belirtileri

Bir aydan daha az süren sinüzite akut, daha uzun sürenlere ise kronik ve sabakut sinüzit denir. En sık görülen sinüzit belirtisinin baş ağrısı olduğu yönünde yaygın ve yanlış bir inanış vardır. Bu inanışın aksine baş ağrısı ender görülen bir sinüzit belirtisidir. En çok görülen sinüzit belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
  • Burun akıntısı. Sarı,yeşil renkli veya kanlı burun akıntısı.
  • Yanaklarda ve göz çevresinde ağrı.
  • Başta görülen basınç hissi.
  • Öne eğilmelerde yüzde ağrı hissedilmesi.
  • Ağızda kötü koku oluşması.
  • Ender olarak hafif ateş, geniz akıntısından kaynaklanan mide bulantısı, iştahsızlık ve kuru öksürük gibi belirtiler görülebilir.
Sinüzit belirtileri görüldüğünde kesin tanı konması için doktora gidilmelidir.

Sinüzit Ağrısı

Sinüzitle kaynaklı baş ağrısı oldukça şiddetli olabilir. Ağrı göz altlarına kadar hissedilebilir ve gözlerde şişlik hissine sebep olabilir. Baş öne eğildiğinde ağrı şiddetlenir. Saçın ıslak dışarı çıkılması ve rüzgarlı havalar sinüzit kaynaklı baş ağrısını tetikler.

Sinüzit Ateş Yapar Mı

Sinüzit akut ve kronik olmak üzere iki alt gruba ayrılır. Akut sinüzit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Basit bir enfeksiyon ile ortaya çıkan burun akıntısı, geniz akıntısı ve ateş gibi belirtiler akut sinüzit ile de ortaya çıkabilir. Yani akut sinüzit zaman zaman ateşlenme sebebi olabilir ve akut sinüzit belirtileri arasında görülebilir.

Sinüzit Nasıl Geçer

Sinüzitten kaynaklanan burun akıntılarında burnun tamamen kurumasını önlemek önemlidir. Fazla mukusun atılması her ne kadar rahatlama hissi verse de burnun tamamen kuruması baş ağrısının şiddetlenmesine sebep olabilir. Yaygın bir inanış olan sinüzite kuru havanın iyi geldiği tamamen yanlış bir bilgidir. Aksine bulunulan ortamdaki havanın nemli olması oldukça faydalıdır. Sinüzit ağrısını evde hafifletmek amacıyla aşağıdaki uygulamalar yapılabilir.
  • Evdeki ısı kaynağının yakınına havayı nemlendirmek için bir bardak su konulabilir ya da buhar makinesi kullanılabilir.
  • Sıcak suyla alınan duş burnun nemlenmesine faydalı olacaktır.
  • Bol su tüketimi sinüsleri tıkayan mukusu incelterek sinüslerin açılmasına yardımcı olur.
  • Damlalık yardımıyla burna tuzlu su damlatılabilir.
  • Sıcak suyla nemlendirilmiş havlu yüze tutulabilir.
  • Başı yukarıda tutmak ve yatarken kalın yastıklar kullanmak daha rahat nefes almanıza yardımcı olacaktır.
  • Sinüsler tıkalıyken klorlu havuza girilmemelidir.
Sinüzit tedavisi için doktora başvurulması önemlidir. Uzun süre tadavi edilmeyen sinüzit daha ciddi hastalıklara yol açabilir.

sinüzit nedir ile ilgili görsel sonucu

Sinüzit Tedavisi

Akut sinüzit tedavisinde antibiyotikler çoğunlukla yeterli olur. Burun akıntısına yapılan kültüre göre uygun antibiyotikler kullanılır. Burun akıntısından kültür yapılamıyorsa durumlarda ( çoğunlukla yapılamaz) geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotikler anti alerjik ilaçlar ile sistemik ve lokal ödem çözücüler ile desteklenmeli. İlaç kullanımı doktor kontrolünde, doktorun önerdiği doz ve sürede olmalıdır.
Burun içi tıkanıklığa sebep olan polipoid veya anatomik bozukluklardan kaynaklanan kronik sinüzit tedavisinde cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahaleye akut sinüzit tedavisi nde ihtiyaç duyulmasa da kronik sinüzitlerde daha sık başvurulan bir tedavi yöntemidir. Sinüs ameliyatları günümüzde endoskop yardımıyla burun içine girilerek yapılmaktadır. Bu yöntem sayesinde kişi gündelik aktivitelerinden ve işinden çok uzun süre ayrı kalmaz.

Sinüzit Nasıl Boşaltılır

Sinüslerdeki mukusun akıtılması için buruna tuzlu su verilmesi, yüze sıcak suyla nemlendirilmiş havlu tutulması, sıcak suyla duş alınması ve bol su tüketilmesi etkili olacaktır. Ancak bu uygulamalar kesin çözüm değildir. Sinüzit belirtileri görüldüğünde doktora başvurulması gerekir.

Sinüzit Bitkisel Tedavi

Sinüzit tedavisine bitkisel çözüm olarak Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından papatya kürü öneriliyor. Papatya kürünün hazırlanışı ve uygulanışı:
sinüzit tedavisi
sinüzit tedavisi
  • Yarım litre kadar su bir kapta kaynatılır.
  • Kaynayan suya 3 çorba kaşığı kurutulmuş kır papatyası atılır.
  • Daha sonra baş bir havlu ile örtülerek bu suyun buğsuna durulur.
  • 5 dakika süresince burundan nefes alınıp verilir.
  • 5 dakikanın sonunda yarım saat ara verilir.
  • Verilen aradan sonra aynı kür tekrar 5 dakika uygulanır.
  • 3. günde akıntı gelmeye başlar ve ara verilir.
Papatya kürü sinüzit tamamen kuruyana kadar uygulanır. Aksi taktirde sinüzit tekrarlar.
Sinüzit Nedir  Sinüzit Nedir Reviewed by sunwomens on 09:42:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.