Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir



Akdeniz ateşi hastalığı çok yaygın olmak ile birlikte genel olarak kalıtımsal bir rahatsızlıktır. Anne yada babanın hasta olması yada taşıyıcı olması doğacak çocuğunda risk altında olduğu gerçeğini taşımaktadır. Daha geniş bilgi için kadınlarçiçektir.bloğundan okuyabilirsiniz

Akdeniz ateşi hastalığı çok yaygın olmak ile birlikte genel olarak kalıtımsal bir rahatsızlıktır. Anne yada babanın hasta olması yada taşıyıcı olması doğacak çocuğunda risk altında olduğu gerçeğini taşımaktadır. Kimi zaman bayılma, kusma, ateş ile kendini gösterecek olan bu rahatsızlıktan dolayı kişi özel bakım ve tedaviye ihtiyaç duymaktadır. FMF hastalığı olarakta bilinen Akdeniz Ateşi hastalığı sebebi henüz bilinmemektedir.Atak süreleri ve sıklığı ise hastanın durumuna göre değişmektedir. Akdeniz Ateşi ilacı ise hastalığının seviyesine ve teşhis zamanına göre değişkenlik sağlamaktadır. Akdeniz ateşi belirtileri, tedavisi ile ilgili öğrenmek istediğiniz tüm her şey yazımızda detaylı olarak anlatılmaktadır.
Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir ile ilgili görsel sonucu
FMF (Ailesel Akdeniz Ateşi) genellikle Akdeniz ülkeleri halklarında (daha çok Türk, Arab, İsrailli ve Ermenilerde) görülen, tekrarlayan akut ateş ve seröz zarların iltihabı ile karakterize, otozomal resesif geçişli, genetik (kalıtımsal) bir hastalıktır. Sebebi bilinmemektedir.
İlgili resim
Genel bilgi
Hastalığın birbirinden bağımsız iki ayrı klinik tablosu vardır:
1-Ani başlayan ve kısa süreli karın,göğüs veya eklemlerde ağrı ile birlikte ateş olması,
2-Genç yaşta bile böbrek yetmezliğine neden olabilen böbrek amiloidozu.
Hastaların bir kısmında artrit bulguları gözlenmekle beraber, karın ağrısı en belirgin klinik bulgudur. Vaskülit (damar iltihabı) ve amiloidoz hastalığın dikkat edilmesi gereken yönleridir. Amiloidoz; böbrek yetmezliğine yol açabilmesi nedeniyle, en önemli komplikasyondur.
Belirtiler genç yaşta (20 yaşından önce) ortaya çıkar; hastalığın başlaması hastaların yarısında 10 yaşından öncedir. En son araştırmalara göre Pyrin geninin mutasyonunun FMF’e yol açtığı saptansa da hastalığın gerçek nedeni hala bilinmemektedir.
İlgili resim
Olguların %95’inde görülen periton tutuluşu; şiddetli karın ağrısı ile birlikte distansiyon, rijidite, rebound, barsak seslerinde azalma, bulantı, kusma ve lökositoz gibi akut batında görülen bulguların ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle FMF krizi doktorlar tarafından (apandisit vb) akut batın zannedilebilir. Bu bulgular hastada birden fazla laparotomi (akut batında teşhis amacıyla karın içinin araştırılması işlemi) yapılmasına neden olur. Ancak bulgular FMF’de 24 ila 48 saat içinde geriler ve kaybolur. Vaskülite bağlı olarak da kanama gibi GİS belirtileri oluşabilir. Profilaktik kolşisin tedavisi ile bu tip olguların çoğunda remisyon sağlanır.
İlgili resim
Hastalıkta tanı koydurucu 4 major (ana) kriterin yanısıra 5 minor (yardımcı) kriter ve tanıyı destekleyici kriterler vardır. Tanı için ; en az bir major kriterin yanısıra ikiden fazla minor kriter, veya
bir minor kriterin yanısıra ikiden fazla destekleyici kriter, veyabir minor kriterin yanısıra aşağıda sayılan destekleyici kriterden ilk beşinden en az dördünün mevcudiyeti gereklidir.
Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir ile ilgili görsel sonucu
Tekrarlayan ataklarda :
1- Jeneralize peritonit (yaygın karın zarı iltihabı)
2- Tek taraflı pleurit (göğüs zarı iltihabı) veya perikardit (kalp dış zarı iltihabı)
3- Monoartrit (Tek bir eklemin iltihaplanması) (Diz, kalça veya ayak bileği eklemlerinden biri)
4- Sadece yüksek ateş olması
Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir ile ilgili görsel sonucu
Minör (yardımcı) kriterler :
1- Karın tutulumu ile karakterize inkomplet ataklar
2- Göğüs tutulumu ile karakterize inkomplet ataklar
3- Eklem tutulumu ile karakterize inkomplet ataklar
4- Hareketle artan bacak ağrısı
5- Kolşisin tedavisine olumlu yanıt.
Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir Akdeniz Ateşi Belirtileri Nelerdir Reviewed by sunwomens on 03:12:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.