Mastektomi(Memenin Ameliyatla Alınması)



Mastektomi Nedir?
Tıpta, mastektomi kısmen veya tamamen bir veya her iki meme cerrahi kaldırılması için tıbbi terim olduğunu. Mastektomi, meme kanseri tedavisinde genellikle yapılır; Bazı durumlarda, kadın ve meme kanseri yüksek risk altında olduğuna inanılan bazı erkekler işlem prophylactically, yani kanseri önlemek yerine, onu tedavi etmek için var.
Erkeklerde meme kanseri dokusu kaldırmak için yürütülen tıbbi prosedür seviyededir. Alternatif olarak, bazı hastalar geniş yerel bir eksizyon, olarak da bilinen bir lumpectomy, meme dokusu tümör ve çevredeki bazı sağlıklı doku içeren küçük bir miktarda meme korumak için kaldırılır bir işlemi seçebilirsiniz. Mastektomi ve lumpectomy ne “Yerel terapiler” meme kanseri, tümör, kemoterapi gibi Sistemik tedaviler, hormon terapisi ya da immünoterapi alan hedefleme olarak adlandırılır vardır.
Geleneksel olarak, meme kanseri, tüm meme kaldırıldı. Şu anda mastektomi yapmaya karar meme büyüklüğü, lezyonlar sayısı, meme kanseri, adjuvan radyasyon kullanılabilirliği ve tümör nüks oranları daha yüksek lumpectomy ve radyasyon sonra kabul etmeye istekli hastanın biyolojik saldırganlık gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Lumpectomy ile radyasyon mastektomi karşılaştırma sonucu çalışmalar rutin radikal mastektomi ameliyatlar daima mikro-Metastazlari bulma, Tanı ve işlem için önce doğan daha sonra uzak ikincil tümörler engellemez ettiler.
Cerrahi Girişim….

Rekonstrüktif mammaplasti, mastektomi sırasında uzaklaştırılan memenin tekrar oluşturulmasıdır. Yaygın olarak meme rekonstrüksiyonu sırasında uygulanacak prosedür, hangi değişikliklerin istendiğine, sizin ve cerrahınızın uygun bulduğu düşüncelere bağlıdır. Ameliyatınız, tüm prosedür boyunca uykuda olacağınız genel anestezi altında, hastanede yapılır. Meme rekonstrüksiyonunda değişik yaklaşımlar vardır. Uygulanan teknik mastektominin tipne ve göğüs derisinin durumuna ve sizin isteğinize göre değişiklik gösterir.

Geride kalan meme derisi gevşek ve yeterli kalınlıkta olduğunda cerrahi implant veya protezle rekonstrüksiyon uygulanabilir. Protezi yerleştirmek için cerrah memenin normalde bulunduğu yerin alt bölgesinden küçük bir kesi yapar. Açılan kesiden ilerleyerek deri ve kasın altında bir cep oluşturur. Cebin içine ince ve esnek plastikle kaplı slikon jel, salin solüsyonu veya her ikisinin kombinasyonunu içeren meme protezini yerleştirir. Birkac sutürle insizyon hattını kapatır.


Mastektomi sonrası göğüs derisi protez yerleştirmek için cok sıkı olduğunda, deri, kas ve bunları besleyen damarları içeren flep ( kompozit doku parçası ) rekonstrüksiyon yapılacak alana getirilmelidir. Sırttaki geniş kas ( latissimus dorsi ) ve onun üzerindeki deri rekonstrüksiyon için kullanılabilir. Bu prosedürde flep damarları üzerinde kaldırılır ve koltuk altından göğüse uzanan tünel ile meme oluşturulacak alana getirilir ve deriye dikilir. Tek başına bu kas meme büyüklüğünü sağlayabileceği gibi, daha büyük meme oluşturmak gerektiğinde kullanılacak protez için cep formu oluşumunu sağlar. Flep ve protez meme kabarıklıgını yaratır. Sırttaki kesi hattı dikildikten sonra , geriye skar kalır.

Diğer rekonstrüksiyon tekniğinde ise rektus abdominis denilen karın kasının bir bölümü ve üzerindeki deriyi içeren flep kullanılır. Meme alanına tünelleştirilen flebi oluşturmak için karnın alt tarafında iç çamaşırının altında kalacak kesi yapılır. Flep kendi üzerinde katlandığında meme oluşturacak yeterli genişlikte kabarıklığı yaratmış olacaktır. Eğer ek bir dolgunluk isteniyorsa protez ek olarak kullanılabilir. Geride, incelmiş hoş bir karın ve küçük bir skar kalır.

Cerrah, bazı hastalarda diğer rekonstrüktif tekniklere de başvurabilir. Deri ve doku genişletici adı verilen balon benzeri implant göğüs kaslarının altına yerleştirilir ve haftalar içerisinde derece derece serum verilerek şişirilir. Gerilen deri altına daha sonra protez yerleştirilerek daha büyük bir meme elde edilebilir.

Rekonstrüksiyon tekniğine ve diğer memeyede aynı zamanda cerrahi uygulanıp uygulanmamasına bağlı olarak ameliyat iki ile yedi saat arasında sürer. Cerrahi sonrası sabitleyici bandaj memenin üzerine yerleştirilir.
Meme başı ve areola rekonstrüksiyonu için daha sonra ameliyat istendiğinde cerrah genellikle deri greftlerini ve diğer vücut parçalarından bölgesel doku kombinasyonlarını (sıklıkla üst iç uyluk ve vagina dudakları) kullanır. Aerola oluşturulması dövme aleti kullanılarak yapılabilir.
Ameliyat sonrası iyileşme….
Cerrahi sonrası hem yeni göğüste hem de donör alanda (eger flep sırt veya karın bölgesinden meme bölgesine gelmişse) hissedilen ağrı ve rahatsızlıklar zamanla iyileşecektir. Bunlar ilaçla kolaylıkla kontrol altına alınabilecek şikayetlerdir. Cerrahinin yaygınlığına bağlı olarak hastaneden iki ile beş gün arasında taburcu edilirsiniz. Dikişler genellikle ameliyattan iki hafta sonra alınır.
Cerrah skarların olabildiğince gözle görülmeyecek şekilde olmasına gayret etse de, bu skarlar mastektomi ve meme rekonstruksiyonun kaçınılmaz sonucudur. Skarlar tamamen gözden kaybolmazlar fakat çoğu vakada oldukca kabul edilebilir düzeye inerler. Rekonstrükte edilen meme daha katı hissedilebilir ve doğal memenizden daha yuvarlak ve hoş gorünebilir. Muhtemelen memenizin konturleri mastektomi öncesindeki ile aynı olmayabilecegi gibi diğer memeye de tam benzemeyebilir. Rekonstrüksiyon normal duyuyu geri getiremez fakat zaman içinde meme alanında bazı hisler geri dönecektir.
Cerrahi sonrası ilk veya ikinci günde ayaga kalkabilecek durumda olmanıza rağmen plastik cerrahınız normal rutine geri dönüş için sizin için uygun programı önerecektir. Uygun iyileşmeyi sağlamak için aşırı aktiviteden ve ağır kaldırmaktan birkaç haftalığına sakınmalısınız. İşinize ve normal aktivitelere ne zaman dönebileceğinizin kararı, ne kadar hızlı iyileştiğinize ve kendinizi nasıl hissettiğinize bağlıdır.
Bu broşürün amacı, mastektomi sonrası meme rekonstruksiyonu hakkında size bilgi vermektir. Plastik cerrahi operasyonu düşündüğünüzde bu broşürde bahsedilen bütün konuları cerrahınızla görüşürken ve ihtiyacınız olabilecek herhangi ek bir bilgiyi sorarken rahat olmalısınız.
Mastektomi(Memenin Ameliyatla Alınması) Mastektomi(Memenin Ameliyatla Alınması) Reviewed by sunwomens on 14:43:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.