Ağız Kuruluğu Nasıl Geçer?


Ağız kuruluğunun tedavisi pek kolay sayılmaz ama imkansızda değildir. Doğru teşhis ve tedavi yöntemi sayesinde, birde bireylerin doktor önerilerinden dışarıya çıkmadıkları müddetçe ağız kuruluğu geçer.
Ağız kuruluğunun tedavisinde altta yatan nedenin ortadan kaldırılması önemlidir. Ağız kuruluğuna her ne sorun sebep oluyorsa, tedaviye ilk önce o sorunu ortadan kaldırmakla başlanır. Ağır kuruluğunun giderilmesi için uygulanan yöntemler nelerdir ve ağız kuruluğunun çözümü hangi yöntemlerde yatıyor buyurun hep birlikte makalemizin devamından öğrenelim.
Ağız kuruluğu tedavi şekli ağız kuruluğunun nedenlerine göre değişir. Bunun için günlük rutinler ve enzim temelli ürünler kullanılabilmektedir. Ağız kuruluğuna doğrudan ilaçların yan etkileri neden oluyorsa doktora başvurulmalıdır. Başlıca tedavi yöntemleri şunlardır:
1. Bol Su İçmek
Günlük en az 8 bardak su tüketimi uzmanlarca tavsiye edilmektedir. Kafein içerikli içecekler dehidrasyona ve dolayısıyla ağız kuruluğuna, baş ağrılarına, yorgunluğa, cildin kurumasına neden olur. Bu nedenle yeterince su içmek çok önemlidir. Su içmek aynı zamanda nefes kalitesini artırır ve ağız kuruluğunu önlemek için çok önemli bir takviyedir.
2. Sakız Çiğnemek
Sakız çiğnemek de tükürük üretimini uyarıcı etki yaparak ağız kuruluğunu engeller.
3. Yiyecek ve İçecekler
Yemek yerken sık sık sıvı takviyesi yapmak önemlidir. Su ve şekersiz içecekler bu ihtiyacı karşılar. Sıvılar sadece çiğnemeyi ve yutmayı kolaylaştırmakla kalmaz aynı zamanda yiyeceklerden daha fazla tat almayı da sağlar.
4. Diş Temizliği
Dişleri düzenli bir şekilde fırçalamak (flor içerikli diş macunuyla) ve günde 1 kez diş ipi ile temizlemek dişlerin, diş etlerinin, ağız dokusunun korunmasını sağlar ve ağız kuruluğu semptomlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Ayrıca günde 1 kez dili sürtmek de enfeksiyon gelişimini engeller. Bu nedenlerle ağız kuruluğunu önlemede ağız hijyeni çok önemlidir.
5. Burundan Solumak
Bu ağız kuruluğu tedavisinde en zor aynı zamanda en etkili yöntemdir. Baz insanlar ağızdan solumayı alışkanlık haline getirmiştir. Bazıları da nazal (burunla ilgili) ya da sinüs problemleri nedeniyle burundan solumakta zorlanabilirler. Sürekli olarak ağızdan solumak ağız kuruluğunun doğrudan sebebi olabilir. Ağızdan alınan hava kuru olduğu için ağız dokularını kurutur. Burundan alınan hava ise burundaki mukus ve burun kılları sayesinde nemlenerek geçer.
6. Nemli Hava
Sürekli olarak kuru hava ve iklime sahip bir bölgede yaşamak ağız kuruluğuna neden olur. Bu nedenle böyle ortamlarda ara ara nemlendirici araçlar kullanmak ağız kuruluğunu engelleyebilir.
7. Diğer Önleyici Etkiler
Tükürük salgılanmasını uyaran ilaçlar ve ağız spreyleri kullanmak.
Karbonhidrat alımını azaltmak. (pasta, ekmek gibi yiyeceklerin yutması zordur ve çiğnemek, yutmak ve sindirmek için daha fazla su gerekir.)
Baharat ve çok fazla şeker içeren yiyeceklerden kaçınmak.
Düzenli olarak yatmadan önce 1 bardak su içmek.
Düzenli olarak (en azından yılda 2 kez) diş hekimine görünmek ve ağız sağlığı konusunda tavsiyeler almak.
Ağız Kuruluğu Nasıl Geçer? Ağız Kuruluğu Nasıl Geçer? Reviewed by sunwomens on 03:21:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.