Sporla kilo vermek için altın kural


Sporla kilo vermek için altın kural
Zayıflamak uğruna zamanınızın önemli bir kısmını spor yapmaya ayırıyorsunuz ama bir türlü kilo vermeyi başaramıyorsunuz. Üstüne üstlük bir de kilo alıyorsunuz. Peki siz nerede yanlış yapıyorsunuz? Belki de sporla beraber besleme düzeninizi de değiştirmeniz gerekiyor…
Vücuttaki yağ oranının kilodan daha önemli olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlandı. 50 kilo civarında ideal ölçüye sahip biri olabilirsiniz ama yağ oranınız kötüyse bu, sağlıklı olduğunuz anlamına gelmiyor. Esas kriter bu.
Zayıflamak, fit kalmak ve kalp sağlığınızı korumak için düzenli olarak spor yapmak istiyorsunuz. Bunun en pratik ve ucuz yollarından birisi koşu egzersizleridir. Zayıflamak ve vücut yağı yakarak incelmek istiyorsanız bunu koşarak başarabilirsiniz. Şehir içinde koşacak yer olmaması ciddi bir sorun ama kesinlikle bir engel değil.

Vücudunuz koşarken enerjisini karbonhidrat ve yağdan alır. Daha doğrusu bunları yakarak kendini devam ettirir. Yakılan karbonhidrat ve yağ arasındaki oran dengesi koşu hızınıza ve yoğunluğuna göre değişir. Mesela interval tekniği uyguladığınız zorlu koşu egzersizlerinde vücudunuz daha çok karbonhidrat yakar.

Peki, bol miktarda yağ yakmak için yavaş mı koşmanız gerekiyor? Sistem tam olarak böyle işlemiyor. Zayıflamak için koşuyorsanız vücudunuz ne tip benzin kullandığı önemli değildir. Koşarak zayıflamanın altın kuralı kalori yakmaktır. Yani tükettiğinizden daha fazla kalori yakıyorsanız, zayıflarsınız. Bunun için de hızlı veya yavaş değil, verimli koşmanız gerekiyor.

Koşu egzersizlerinden makismum verim almak istiyorsanız zorluk seviyesini arttırmalısınız. Yani kalp atım ritminizi %70-80 civarına yükseltmelisiniz. Bunun anlamı her seferinde son sürat koşmak değildir. Bazı günlerde normal tempoda koşarak aşırı yüklenme, eklem ağrıları ve sakatlanma risklerinden korunmanız gerekiyor. 2 hafta sonra yorgunluktan ve ağrılardan pes etmek istemeyiz, değil mi?


Ne yapacağınızı bilmiyorsanız ve aklınızda soru işaretleri varsa en güvenli yoldan ilerleyin ve interval tekniğini uygulayın. Bunun için internetten rehber aramanıza veya bir yaşam koşuna danışmanıza gerek yok. Interval tekniği egzersiz sırasında temponuzu sürekli olarak değiştirmeye denir. Mesela ısınma turundan sonra normal temponuzda koşmaya başlayın. 2 dakika sonra en yüksek hızınıza çıkın ve 2 dakika boyunca bu hızda koşun. Daha sonra tekrar normal hızınıza dönün ve 2 dakika sonra biraz daha hızlanın. Zaman aralıklarını ve temponuzu dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.                                        
         (SİPORTİF HAREKETLER'DEN ALINTIDIR)
Sporla kilo vermek için altın kural Sporla kilo vermek için altın kural Reviewed by sunwomens on 02:17:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.