Çocuklarda Havale,Havale Geçirmek Nedir,Çocuklarda Havale Neden Olur

Çocuklarda Havale ile ilgili görsel sonucu

Çocuklarda Havale

Çocuklarda havale genellikle vücut ısısının yükseldiği durumların sonrasında görülebildiği gibi bazen bir hastalığın ilk belirtisi olarak da görülür. Ateşin yüksekliği ya da hafif olması ile havale arasında bir ilişki yoktur.

Havale Geçirmek Nedir

Havale en basit haliyle istemsiz kas hareketleri olarak tanımlanabilir. Beyin bütün vücudumuzu kontrol eder.Beyin hücreleri bu kontolu  elektriksel uyarılar ile gerçekleştirir. Bu hücrelerin bazıları zaman zaman anormal elektriksel uyarı gönderir. Gönderilen bu anormal elektriksek uyarılar istem dışı hareketlere neden olur. Havaleyi bu şekilde tanımlayabiliriz.
Havale geçiren çocuk ya da yetişkin çevreye duyarsız olur. Çocuklarda havale  esnasında geçici bilinç kaybı,morarmalar, gözlerin bir yöne dönük kalması ve vücudunda kasılmalar ya da aşırı gevşemeler görülür. Yetişkinlerdeki havale durumu epilepsi olarak adlandırılır

Çocuklarda havale anne ve babaların korkulu rüyasıdır. Ebeveynler çocuklarda havale nedir belirtileri nelerdir sorusuna sıklıkla cevap ararlar.Çocukların ateşlenmesinde ebeveynlerin   hemen paniğe kapılmasındaki temel neden de çocuklarda havale korkusudur. Anne ve babalar zaman zaman yüksek ateş ile havaleyi karıştırabilirler.


Çocuklarda Havale Neden Olur

Çocuklarda havale birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Başlıca çocuklarda havale sebepleri:
  • Genetik sebepler: Aile bireylerinde ya da ikinci derece akrabalar olan amca, dayı, teyze, halanın havale geçmişi varsa.
  • Enfeksiyonlar: Ateşli havale çocuklarda 3 ay ile 6 yaş arası dönemde görülür. Orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonları,  ya da boğaz iltihabına bağlı havale durumudur.
  • Menenjit: Beyindeki enfeksiyona bağlı havaleler ateşli havale değil menenjite bağlı havaledir. 

Ateşli Havale Kaç Yaşına Kadar Olur

6 ay – 5 yaş arası çocukların %4 ü en az bir kez havale geçirir. Havale geçiren çocukların %30 u tekrar havale geçirir. Çocuğun ilk havaleyi geçirdiği yaş ne kadar küçükse tekrarlama ihtimali o kadar yüksektir. Çocuklarda havale genellikle 5 dakikadan kısa sürer. Havale geçiren çocuklarda ateşin yüksekliğinden çok hastalığın sebebi önemlidir. Buna örnek olarak menenjitin ateşli bir havale durumundan çok daha önemli olduğu gösterilebilir.

Çocuklarda Soğuk Havale

Çocuklarda soğuk havale ateş belirtisi olmamasından dolayı ebeveynler bu durumu fark etmekte güçlük çekiyor. Çocuklarda soğuk havale geçici bilinç kaybı, gözlerde kayma, vücudun tamamında ya da bir bölümünde kasılıp gevşemeler gibi ateşli havale ile aynı belirtileri gösterir.

Çocuklarda Havale ile ilgili görsel sonucu

Havale Geçiren Çocuğa Ne Yapılır

Ateşli havale geçiren çocukların anne – babaları korku, panik ve çaresizlik içinde olurlar. Anne – babaların öncelikle sakin olmaları gerekmektedir. Çocuklarda ateşli havale görüldüğünde aşağıdaki adımlar uygulanabilir:
  • Havale geçiren çocuk yere yatırılmalıdır. Yüksek bir yere yatırılan çocuk düşüp yaralanabilir.
  • Çocuk yan yatırılmalı. Ateşli havale geçiren çocuğun kusma ya da ağızdaki tükürük nedeniyle nefessiz kalmaması açısından önemli.
  • Çocuğun ağzında yemek ya da başka birşey varsa yavaş ve dikkatli bir şekilde alınmalı.
  • Çocuk ayıltılmaya çalışılmamalıdır. Birkaç dakika sonra kendisi ayılacaktır. Ateşli havale nöbeti 10 dakikadan fazla sürüyorsa çocuk acilen doktora götürülmeli.
  • Ateşli havale geçiren çocuğun yakınında durulmalı. Panikle birşeyler almaya gitmek çocuğu yalnız bırakmak tehlikelidir.
  • Ateşli havale geçiren çocuğun elleri, ayakları, başı sabit tutulmaya çalışılmamalı ve ağzı açılmaya çalışılmamalıdır. Ağızına başka cisim sokulmamalı.
  • Havale geçiren çocuk duşa götürülmemeli. Duşa götürülmeden de havale geçecektir.
  • Havale durduktan sonra doktora başvurulmalı.
Çocuklarda Havale ile ilgili görsel sonucu

Çocuklarda Havale Belirtileri Nelerdir

Anne -babalar zaman zaman ateş ile havaleyi karıştırabilirler. Öncelikle ateşi çok yükselen her çocuğun havale geçirmediği bilinmelidir. Havalenin belirtileri ni maddeler halinde aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
çocuklarda havale
  • Bacaklarda ve yüzde şiddetli sarsıntı ve titremeler.
  • Çevreye karşı duyarsızlık ve bilinç kaybı.
  • Gözlerde dönme.
  • Vücutta aşırı gevşeme.
  • Vücudun dirençsiz kalmasına bağlı düşme.
  • Çok hızlı nefes alıp verme.

Ateşli Havale Zararlı Mı

Çocukların ürkütücü görüntüsünden dolayı anne – babalara korku ve panik yaşatan  ateşli havale çoğunlukla zararsızdır. Çocuklarda ateşli havale nöbeti sırasında nadiren de olsa çocuğun tükürüğünden veya ağzındaki yiyeceklerden kaynaklı nefessiz kalma durumu meydana gelebilir. Beynin uzun süre nefessiz kalması kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nadir görülen bir durumdur.

Havale Geçirmek Beyne Zarar Verir Mi

Çocuklarda havale anne ve babaların çok korktuğu ve kendilerini çaresiz hissettikleri bir durumdur.Bunun temel nedeni havale geçiren çocuğun görüntüsünün ürkütücü olmasıdır. Havale geçiren çocukların anne – babaları çocuğun beyninin zarar göreceğini düşünerek endişelenirler fakat bu ender görülen bir durumdur. Nadiren çocuklarda havale esnasında çocuğun ağzındaki yiyecekten ya da tükürükten kaynaklanan nefes alamama durumu meydana gelir.

Ateşli Havalenin Bittiği Nasıl Anlaşılır

Havale genellikle kasılmalarla birlikte olur. Havale bittiğinde çocuk uykuya dalar ve derin derin nefes alır. Artık ateşli havale nöbeti bitmiştir fakat çocuğun kendine gelmesi zaman alır. Kasılmaların olmadığı havalelerde havale nöbetinin bittiğini anlamak daha zordur.

Ateşli Havale Sonrası Ne Yapılmalı


Ateşli havale sonrasında yüksek ateşin ve havalenin sebebinin araştırılması için doktora başvurulmalı. Ateşli havale nöbeti sonrasında çocukta kusma, bulantı, baş ağrısı, uykulu hal gibi durumlar varsa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli.
Çocuklarda Havale,Havale Geçirmek Nedir,Çocuklarda Havale Neden Olur Çocuklarda Havale,Havale Geçirmek Nedir,Çocuklarda Havale Neden Olur Reviewed by sunwomens on 10:53:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.