Diş gıcırdatma nedenleri ve uygulanan tedavi

Diş gıcırdatma nedenleri ve tedavisi ile ilgili görsel sonucu

Diş gıcırdatma nedenleri ve tedavisi

Diş gıcırdatma yetişkin insanlarda görülebildiği gibi, bebeklerde ve küçük yaşlarda da görülebilmektedir.
Bütün gün kent hayatının arttırarak getirdiği gerilim, hareketsizlik ve sağlıksız beslenmeye ayrıca yaşanan uyku sorunlarının çoğu olumsuzluğa yol açıyor. Bunlardan bir tanesi de; çene eklemi hastalığı olarak bildiğimiz bruksizm hastalığıdır.
Uyku esnasında diş sıkma ya da gıcırdatmayla kendini gösteren bruksizm, bireylerde ilerleyen zamanlarda çeneyi açmada zorlanma, hiç açamama,yemek yemede ve çiğnemede zorlanma, ayrıca yaşanan uykusuzluk nedeniyle gün içinde bireyde aşırı bir baş ağrısıyla kendini gösteriyor.
Diş gıcırdatma nedenleri ve tedavisi ile ilgili görsel sonucu

Bruksizm nedir?

Ağız çevresinde yer alan çiğneme kaslarının güçlü ve istemsiz olarak kasılması ile bilhassa geceleri olmak suretiyle gün içinde de çeneyi sıkma ve dişleri gıcırdatma haline bruksizm denilmektedir.
Diş ve çene sorunları gibi anatomik problemler ile olabileceği gibi günümüzde daha fazla yoğun ve gerilimli yaşama eşlik eden psikojenik nedenler ile ortaya çıkar. Erişkinlerde sık sık olduğu gibi çocuk yaş guruplarında da görülür.
Diş gıcırdatma nedenleri ve tedavisi ile ilgili görsel sonucu

Çene hareketlerinde kısıtlanma ve baş ağrısı yapıyor

Bruksizm tedavi edilmediğinde dişlerde kırılma, aşınma, hassasiyet, diş eti çekilmeleri ve dişlerde sallanma gibi belirtiler gösterebilmektedir. Şakak ve yanak bölgesinde yer alan kasların çok fazla çalışması ile bu bölgelerde kas ağrısı ve baş ağrısı görülebilmektedir.En fazla görülen ağrı tiplerinden biri olan migren ve stres türü baş ağrısı olan bireylerde bruksizmin varlığı ağrıların süreğen ve daha şiddetli olmasına ve gereğinden çok ilaç alımına neden olabilmektedir.
Diş gıcırdatma nedenleri ve tedavisi
Diş gıcırdatma nedenleri ve tedavisi
Diş gıcırdatma nedenleri ve tedavisi ile ilgili görsel sonucu

Gece plakları ve ilaçlar tedavi için yeterli olmayabilir

Bruksizm genel itibariyle tedavi edilebilmektedir. Diş hakkında anatomik sorunları olan kişiler mümkünse bu anatomik sorunları tedavi ettirmeli, gerilimden uzak kalmalı, dişler için gece plakları kullanmalı, gece uyku için rahatlatıcı ilaç kullanmalı, kas gevşetici ilaç kullanmalı. Fakat gece koruyucuları tek başına yeterli olmayabilir. Yapılan ilaç tedavileri yüksek bir başarıya sahip olmadığı için bu tedavi teknikleri çok fazla tercih edilmez.
Botox tekniği yüksek başarı sağlıyor ile ilgili görsel sonucu

Botox tekniği yüksek başarı sağlıyor

Günümüzde botox tedavisi sıklıkla kullanılmaktadır. Botox tedavisi ile gereğinden çok ilaç kullanımından kaçınılmış olup diğer tedavi tekniklerinden çok daha yüksek başarı oranı yakalanabiliyor. Botox enjeksiyonu ile kaslara zarar vermeden ve çiğneme hakkında problem yaşamadan kaslardaki gerilim ve aşırı çiğneme kuvveti ortadan kaldırıldığı için kaslarda rahatlama sağlanmaktadır. Botox kas dokusundaki sinirleri bloke eder ve kasın kasılmasını engeller.Ayrıca kasın kasılması için gereken sinyalin kasa ulaşmasını önler ve bu sayede kasların gereğinden çok kasılmasına engel olur.
Botox tekniği yüksek başarı sağlıyor ile ilgili görsel sonucu

Botox kas dokusuna zarar vermiyor

Yanağın alt bölümünde bulunan çiğneme kasına belirli noktalardan gerçekleştirilen botoks enjeksiyonu ile kastaki gerilimi ve aşırı çiğneme kuvvetini ortadan kaldırarak kaslarda rahatlama sağlar ve diş gıcırdatma, diş sıkma problemi ortadan kalkmaktadır. Uygulama ortalama 15-20 dakika gibi kısa bir zamanda yapılmaktadır. Botoxun süresi ortalama 4 ile 6 ay devam ettiğinden ötürü rahatsızlığı devam eden hastalara tekrarlama dozları 6 ay sonra yapılmaktadır.
Diş gıcırdatma rahatsızlığı sadece size zarar vermekle kalmaz, geceleri yanınızda uyuyan kişileri de rahatsız ettiğinden, huzur kaçıran bir hastalıktır. Bu hastalığın farkına vardığınız anda ihmal etmeden tedaviye başlamalısınız.
Diş gıcırdatma nedenleri ve uygulanan tedavi Diş gıcırdatma nedenleri ve uygulanan tedavi Reviewed by sunwomens on 09:03:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.