Lösemi Nedir,Lösemi Neden Olur,Çocuklarda Lösemi

yetişkinlerde lösemi belirtileri ile ilgili görsel sonucu
Lösemi Nedir
Lösemi kan hücrelerinin özellikle de kandaki akyuvarların normalden fazla üremesi ile oluşan kanser türüdür. Lösemi nedir sorusunu daha ayrıntılı bir şekilde çok sayıdaki malign hücreler ve olgunlaşmamış hücreler sağlıklı ilik hücrelerinin yerini alır ve iliklerin hasar görmesine sebep olur olarak cevaplayabiliriz.
Bu durum kan pıhtılaşmasında büyük öneme sahip olan palateletler ile yine savunmada çok önemli olan lökositlerin azalmasına sebep olur. Lösemi hücreleri sağlıklı hücrelerden daha hızlı çoğalır, daha fazla büyür, daha uzun süre yaşarlar ve bu nedenle zaman içerisinde sağlıklı hücrelerden daha çok olurlar. Bu değişim ile savunma mekanizması oldukça zayıflar. Savunma mekanizması zayıflayan lösemi hastalarında kanama ve zedelenmeler daha yoğun görülür ve lösemi hastaları daha kolay enfeksiyon kaparlar. Löseminin ilerleyen evrelerinde sağlıklı kan hücrelerinin azalmasından  nefes almakta zorlanma ve anemi görülebilir.

Lösemi Neden Olur

Hekimler çoğu lösemi vakasının nedenini bilememektedir. Bunun nedeni lösemiye sebep olan birçok faktörün olmasıdır. Lösemi neden olur sorusunda öne çıkan birkaç önemli etkeni şu şekilde  sıralayabiliriz: Sigara, zirai ilaçlar, virüsler, radyasyon, benzen (asfalt sanayisinde kullanılan bir madde), kozmetik ürünler, saç boyaları en çok lösemi sebebi olarak görülen etkenlerdir. Saydığımız bu maddelerden kendimizi ve çocuklarımızı uzak tutmamız oldukça önemlidir.

Çocuklarda Lösemi

Çocuklarda lösemi çoğunlukla 2 – 10 yaş döneminde görülür. 4 – 5 yaş çocuklarda löseminin en yoğun görüldüğü yaş aralığıdır. Löseminin dünya genelindeki çocuklarda görülme oranı 4 binde 1 ile 10 binde 1 aralığındadır. Anne sütünün çocukları lösemiden koruduğu düşünülmektedir. Yine yapılan araştırmalar hamileliğinde sigara içen annelerin çocuklarında lösemi riskinin daha fazla olduğunu göstermektedir. Çocuklardaki löseminin belirtileri nelerdir ? En belirgin belirtileri küçük kesik ve yaralardaki durdurulamayan kanamalar, dirençli yüksek ateş, kabızlık, kilo kaybı, halsizlik, diş eti kanamalarıdır.

Beslenmenin Lösemide Etkisi Var Mı

Kan hastalıkları ile beslenme arasındaki bağı araştıran birçok çalışma yapılmıştır. Ancak beslenme ile lösemi arasında doğrudan bir ilişki kurulamamakla birlikte yapılan çalışmalar sonucunda ağırlıklı olarak meyve ve sebze ile beslenenlerde lösemi oranının daha az olduğu görülmüştür. Yine hamilelik öncesindeki son bir yılda meyve ve sebze ağırlıklı beslenen annelerin çocuklarında lösemi daha az görülmektedir.
Bunun sebebi renkli bitkilerde bulunan flavonoidlerdir. 4000 den fazla çeşidi bulunan flavonoidlerin görevi bitkileri infeksiyonlara ve zararlı güneş ışınlarına karşı korumaktır. renkli bitkilerde bulunan pigmentler olarak da tanımlayabileceğimiz bu flavonoidler hayvansal gıdalarda bulunmaz. Flavonoidler lösemi hücrelerinde bulunan enzimleri etkileyerek lösemik hücreleri öldürür ve bu hücrelerin oluşmasına engel olur.

yetişkinlerde lösemi belirtileri ile ilgili görsel sonucu

Lösemi Belirtileri Nelerdir

Günümüzde insanların çok sık duyduğu bir terim olan lösemi son dönemlerde gösterdiği artış kaygı verici düzeydedir. Bu nedenle birçok kişi lösemi belirtileri nelerdir sorusunu sormakta. Hastalığın ilk evresindeki belirtiler nezle gibi sık görülen hastalık şikayetleriyle benzerlik gösterdiğinden hastalığı erken dönemde anlamak zordur. Löseminin belirtilerini maddeler halinde aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
  • Anem (Kansızlık)
  • Enfeksiyona yatkınlık
  • Ateş ve mikrobik hastalıklar
  • Basit yara ve kesiklerde durdurulamayan kanamalar
  • Diş eti kanamaları ve burun kanamaları
  • Kilo kaybı ve terleme
  • Deride morluklar ve kızarıklar
  • Halsizlik, baş ağrısı ve eklem ağrısı
  • Saç dökülmesi
  • Karında şişkinlik  hissi
Löseminin belirtileri nelerdir sorusuna yukarıdaki maddeler cevap olarak verilebilir.

Lösemi Çeşitleri

Lösemi çeşitleri aşağıdaki şekilde 5 tanedir.
  • Akut Lösemiler
  • Akut Myeloid Lösemi (AML)
  • Kronik Lösemiler
  • Kronik Lenfoid Lösemi (KLL)
  • Kronik Myeloid Lösemi (KML)

Lösemi Tanısı

Öncelikle hastanın muayene bulguları ve lösemi belirtisi gösteren şikayetleri olmalı. Lösemi tanısı konulabilmesi için hastanın muayenesi ve öyküsü haricinde ileri tanı testlerinin yapılması gerekir.
  • Muayene: Lösemi şüphesi olan kişiye dalak büyüklüğü, karaciğer ve lenf bezlerinde şişlik ile ilgili fiziki muayene yapılmalı.
  • Kan incelemesi: Biyokimyasal invelemeler ve kan sayımı yapılmalı.
  • Kemik iliği biyopsisi: Kalçadan alınan kemik iliği sıvısının patolojik incelemesi.
  • Genetik incelemeler: Kandan ya da kemik iliğinden alınan örneklerdeki lösemili hücrelerin genetik incelemesi.
Yukarıda bahsettiğimiz tedavi sonucunda kesin lösemi tanısı konulabilir.

Löseminin Etkileri

Birine lösemili olduğunu söylediğimizde bir anda hayatının mahvolduğu, hayatında ciddi değişiklikler olacağı ve herşeyin bittiği hissedebilir. Lösemi hastaları için kendilerini bekleyen sürecin böyle bir süreç olmadığı bilinmelidir. Birçok lösemi hastası hastalığın teşhisinden sonra mutlu ve güzel yıllar geçirdiği bilinir. İlk duyduğumuzda kabullenilmesi zor bir hastalık gibi görünse de başa çıkılabilecek bir durumdur. Hastalık ve tedavisi konusunda bilgi sahibi olmak kabullenmeyi ve başa çıkmayı kolaylaştıracaktır. Bu süreç biraz zaman alır.

yetişkinlerde lösemi belirtileri ile ilgili görsel sonucu

Lösemi Tedavisi

Lösemi teşhisi konulan birçok insan lösemi belirtileri nelerdir nasıl daha erken farkedemedim diye düşünebilir. Sonrasında da tedavi yöntemleri ile ilgili araştırma içine girer. Son yıllarda oldukça önemli ilerlemeler yaşanan lösemi tedavisinin önündeki en büyük zorluk lösemiye neyin sebep olduğu bilinmediği için hastalığın sebebine yönelik tedavi yöntemlerinin ve araştırmalarının yapılamıyor olması. Günümüzde uygulanan tedavinin temel odağı lösemili hücrelerin ortadan kaldırılmasıdır. Tedavi şekli löseminin türüne ve evresine göre değişmektedir. Uygulanan tedavileri  birkaç maddede şu şekilde sıralayabiliriz:

lösemi tedavisi
lösemi tedavisi
  • Şua (Radyasyon tedavisi)
  • Kanser ilaçları kullanımı
  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik tedavi (immünoterapi)
  • Kemik iliği nakli
Bu tedavi yöntemlerine ek olarak henüz deneme aşamasındaki birçok yöntem de olumlu sonuçlar verebilmektedir.
Lösemi hastalarının kaybedilmesindeki en önemli ve temel sebep bağışıklık sisteminin zayıflamasından kaynaklanan mikrobik hastalıklar, işgale ve kanamalara bağlı organ yetmezliği, aşırı zayıflıktır. Uygulanan tedaviler sonucunda hastalık iyileşebilmektedir. Lösemi hastalığı geçirmiş kişilerde hastalık bazen kısa vadede bazen de uzun vadede tekrar ortaya çıkabilmektedir.
Yazımız genel bir bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Hastalıklar kişilerde değişiklik gösterebileceğinden kişisel değerlendirme için bir doktora başvurunuz.
Lösemi Nedir,Lösemi Neden Olur,Çocuklarda Lösemi Lösemi Nedir,Lösemi Neden Olur,Çocuklarda Lösemi Reviewed by sunwomens on 10:22:00 Rating: 5

Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.