Ağız Kokusu Boşanma Sebebi
Bakteri plağı oluşumunun önüne geçmek için düzenli fırçalama ve diş ipi kullanılmalı
Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Remzi Niğiz, ağız kokusunun boşanma sebebi olduğunu belirterek, “Bu nedenle koku diş kaynaklıysa bakteri plağı oluşturan yapıların ya da bakteri plağı oluşumunun önüne geçmek için düzenli fırçalama ve diş ipi kullanmak şart” dedi.
Ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Remzi Niğiz, dişten ya da dişteki enfeksiyondan kaynaklı sorunların insan vücudundaki tüm organları da etkileyecek özellikte olduğunu söyledi. Prof. Dr. Niğiz, “Dişten ya da dişteki enfeksiyondan kaynaklı sorunlar genel sistemi de yani diğer organları da etkileyebilir özelliktedir. Apseli bir diş fokal enfeksiyon dediğimiz odak niteliğindedir ve bütün sisteme bu bölgeden mikrop gönderebilir, mikrop yayabilir. Bu yönden enfeksiyonlu ya da iltihaplı dişlerin muhakkak suretle tedavi ettirilmesi gerekir” dedi.
İlerlemiş bir çürük dişin sinir dokusu denilen kan ve sinir yapılarından oluşan dokuları etkileyerek ağrıyı tetikleyebileceğini belirten Prof. Dr. Remzi Niğiz, bunun oldukça ciddi, şiddetli ve dayanılmaz ağrıları ortaya çıkardığını kaydetti. Prof. Dr. Niğiz, bu tür sorunlarla karşılaşmamak için rutin olarak 6 ayda bir diş kontrolünün yapılması önerisinde bulundu.
Stresin diş ağrısını etkilediğini belirten Prof. Dr. Niğiz, bu durumun beraberinde farklı sorunlar getirdiğini söyledi. Niğiz, stresin diş ağrısından ziyade dişte birtakım parafanksiyonel denilen alışkanlıklara yol açabileceğini ifade ederek, “Stres diş gıcırtdartma ya da gece uykuda diş sıkılması olayına sebep olabilir. Bu da dişte ve dişi çevreleyen dokularda oldukça ciddi hasarlara ve eklem bölgesinde rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu olay gelişmişse dişteki bu hasarı engellemek için bir takım ağız içi apareyler kullanılabilir” şeklinde konuştu.
“HAMİLELER DAHA FAZLA AĞIZ VE DİŞ BAKIMINI ÖNEMSEMELİDİR”
Hamilelerin normalden daha fazla ağız ve diş bakımını önemsemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Remzi Niğiz, bu dönemde önemsenmeyen ağız ve diş sağlığının ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi. Niğiz, “Hamilelikte malum hormonal dengeler değiştiği için özellikle diş eti ve diş dokusunda ağız bakımı iyi değilse, hamile birey dişlerini düzenli fırçalamıyorsa, ağız bakımını düzenli yapmıyorsa, dişi çevreleyen ciddi rahatsızlıklara ya da diş eti dediğimiz ingiva dokusunda ciddi iltihaplara sebep olan olaylarla karşılaşabilir. Yine bu dönemde ağız bakımı iyi değilse diş çürükleri oldukça sık karşımıza çıkabilir. Bu sebeple özellikle hamilelikte normalden daha fazla ağız ve diş bakımını önemsememiz ve rutin kontrolleri yaptırmamız gerekir” diye konuştu.
“AĞIZ KOKUSU DİŞTEN KAYNAKLANIYORSA BUNU ÖNLEMENİN YOLU DÜZENLİ BAKIMDIR”
Evliliklerde verdiği rahatsızlıktan dolayı boşanmalara neden olan ağız kokusunun en önemli nedenlerinden birinin diş ve diş eti hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Remzi Niğiz, bu koku dişten kaynaklanıyorsa önlemenin yolunun ise düzenli bakım olduğunu söyledi. Niğiz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Ağız kokusu çok farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. En önemli sebeplerinden biri diş ve diş eti hastalıklarıdır. Diş ve diş eti hastalıklarının önüne geçmenin tek yolu da düzenli günde 3 defa fırçalama, diş ipi kullanma ve rutin kontrolleri yapmaktır. Ağız kokusu boşanma sebebidir. Bu nedenle koku diş kaynaklıysa tedbir almak gerekir. Diş etindeki birtakım bakteriler, ürünler, ağız kokusuna sebep olabilir. Bakteri plağı oluşturan yapıların ya da bakteri plağı oluşumunun önüne geçmek için düzenli fırçalama ve diş ipi kullanmak şart. Özellikle total diş kayıplarında hasta tüm dişlerini kaybettiği zaman protez kullanım döneminde bir takım stresler ya da sıkıntılar yaşayabilir. Diş ağrısından dolayı yaşanan stres ve sıkıntılar insanın yaşamını olumsuz etkileyebilir. Diş ağrısı ve buna bağlı diş kayıpları kişinin sosyal yaşamını, psikolojik yaşantısını olumsuz etkileyebilir”.
Ağız Kokusu Boşanma Sebebi
Reviewed by sunwomens
on
12:52:00
Rating:
Hiç yorum yok: